Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Η ΓΕΦΥΡΑ (Die Brücke), 1959

Ένα "ακατάλληλο" μάθημα αληθινής Ιστορίας για εφήβους - και όχι μόνο.


Σκηνοθεσία: Μπέρνχαρτ Βίκι
(βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα/πραγματική εμπειρία τού Μάνφρεντ Γκρέγκορ Ντορφμάιστερ, που εκδόθηκε το 1958)Δείτε την με ελληνικούς υπότιτλους εδώ: http://youtu.be/njWQeDbbKlA

    Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος, εκτός από μορφές τέχνης είναι και τρόποι με τους οποίους ένας λαός βλέπει την ιστορία του και τον εαυτό του. Η  γερμανική κουλτούρα έχει δώσει κορυφαία παγκοσμίως δείγματα χρήσης, τόσο τής λογοτεχνίας (βλ. Χάινριχ Μπελ, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ κ.α.), όσο και τού κινηματογράφου, ως εργαλείων συλλογικής κοινωνικής αυτοκριτικής και αυτογνωσίας (κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα δει στην Ελλάδα - κοινώς, αρνούμαστε πεισματικά να κοιτάξουμε τα χάλια μας και αρεσκόμαστε να ευλογάμε τα γένεια μας με τις γνωστές ψευδοϊστορικές κινηματογραφικές γραφικότητες, που προβάλλονται στερεότυπα σε κάθε "εθνική" επέτειο - για λογοτεχνία ας μή μιλήσω...).


  Ταινίες γνήσιας
ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής αυτοκριτικής όπως "Η Πτώση" (2004), "Στάλινγκραντ" (1993), "Το Σύμπλεγμα Μπάαντερ-Μάινχοφ" (2008), "Το Κύμα" (2008), "Η Χαμένη Τιμή Τής Καταρίνα Μπλουμ" (1975) και αυτό το αριστούργημα του 1959, αποδεικνύουν ότι η επανάκαμψη (και μάλιστα μετά από δύο συνεχόμενες συντριπτικές ήττες σε παγκόσμιους πολέμους) μιας χώρας σαν τη Γερμανία δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε μόνο, ούτε κυρίως σε οικονομικές αιτίες (όπως δηλαδή συνηθίζει να κάνει η χαρακτηριστικά ανιστόρητη νεοελληνική απλοϊκότητα), αλλά μάλλον στο μεγαλιθικό πολιτισμικό της υπόβαθρο (κάτι που στην περίπτωση τής εν λόγω χώρας υπάρχει τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα, δηλαδή πολύ προτού γίνει καν χώρα και η μεταγενέστερη υπερδύναμη που γνωρίζουμε).

     
  Μια ταινία που αποτέλεσε ένα από τα πιο εύστοχα φτυσίματα στο εθνοπατριωτικό κουτόχορτο (και όχι γενικώς ειπείν "αντιφασιστική"), το οποίο μάς ταΐζουν στο σχολείο, για να πάμε να αυτοκτονήσουμε πρόθυμα "αν χρειαστεί" (σαν τους δεκαεξάχρονους πρωταγωνιστές της). Και ταυτόχρονα ένα  "ακατάλληλο" μάθημα αληθινής Ιστορίας για εφήβους - και όχι μόνο.
   Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο και στην ταινία συνέβησαν περίπου τέτοιες μέρες το 1945 (δηλαδή μόλις πριν τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας).
  Τους υπότιτλους τους βρήκα στο διαδίκτυο και έκρινα ότι αποδίδουν με ακρίβεια τα λεγόμενα και τα νοήματα.
  

Θ. Λ.  


Βλ. επίσης:   Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ (H περί πατρίδας πολιτική αντίληψη των κλασικών ελλήνων και η νεώτερη προπαγανδιστική διαστροφή της σε “πατριωτισμό”, “εθνική ενότητα” και “εθνική ομοψυχία”)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου