Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: IT’S NOT ONLY ROCK AND ROLL

(Πώς ακούστηκε κάποτε η ροκ μουσική από τους νέους   μιας τριτοκοσμικής χώρας)

Συγγράψας: Θοδωρής Λαμπρόπουλος 
Σελίδες: 330   
Εκδόσεις Bookstars , Αθήνα 2013
                                       
                                   
http://www.biblionet.gr/book/188977/%CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%91./It%E2%80%99s_not_Only_Rock_and_Roll

(Εικόνα εξωφύλλου: απόκομμα εισιτηρίου από την -διακοπείσα- συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, 17 Απριλίου 1967)
    Είναι καλοκαίρι, σε μια Ελλάδα που συγκλονίζεται  από την λεγόμενη οικονομική κρίση και από ένα πρωτότυπο «τρομοκρατικό» χτύπημα, το οποίο έχει καταμπερδέψει διωκτικές αρχές, και «αναλυτές». Ένας πατέρας και ο οκτάχρονος γιος του ταξιδεύουν με μοτοσυκλέττα, κάνοντας ελεύθερη κατασκήνωση. Στον δρόμο τους πέφτουν επάνω σε ένα παράξενα νεανικό ανδρόγυνο πρώην χίππιδων του ’60, που κάνουν το ίδιο. 
     Συνεχίζουν το ταξίδι τους όλοι μαζί. Κάθε φορά γύρω από τη φωτιά του καταυλισμού τους ξεδιπλώνουν λίγο-λίγο τις ζωές τους. Οι διηγήσεις τους δημιουργούν ένα παράλληλο ταξίδι, που περνά μέσα από μνήμες μιας κάποτε ταραγμένης νεότητας, η οποία αμφισβήτησε όχι μόνο τις θεωρούμενες ως «αρετές» της υλικής ένδειας, αλλά και το υποτιθέμενο αντίθετό της, το μοντέλο «δούλεψε-κατανάλωσε–ψόφα» της μεταπολεμικής καταναλωτικής ψευδοευημερίας. Κι από τα όνειρά της για  μια αυθεντική ζωή,  που αν και δεν εκπληρώθηκαν, δεν έπαψαν ποτέ να είναι παρόντα για κάποιους. Και στη συνέχεια, από τις συμπληγάδες μιας ενηλικίωσης που προσπαθεί να αποφύγει τους -ατιμωτικούς τουλάχιστον-  συμβιβασμούς και αναζητά επίπονα τη φιλοσοφική συνέπεια. 
    Το αρχικά αμέριμνο αυτό ταξίδι θα οδηγηθεί σταδιακά σε μια τραγική ειρωνεία / κάθαρση, που άλλους θα συντρίψει κι άλλους θα τους ξαναφέρει για ένα νέο ξεκίνημα στον πάντοτε γόνιμο «τόπο» της νιότης τους. 
     Η αφήγηση εκτυλίσσεται στα πρότυπα «ταξιδιωτικών» συγγραφέων όπως ο Ρόμπερτ Πήρσινγκ (Το Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέττας), ή ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, όπου η μυθιστορία συνυπάρχει και εναλάσσεται με το φιλοσοφικού τύπου δοκίμιο. 

     (Aπό το οπισθόφυλλο)


                    
                                  The Rolling Stones - It's only rock 'n' roll, 1974 
                                  (Τί λέτε ρε παιδιά; Έτσι σας είπανε;)------------------------------------------------------------------------

    Για την ιστορία να πω ότι μια από τις πιο ουσιαστικές στιγμές που έχει ένας πατέρας, είναι το βράδυ όταν λέει παραμύθια στον μικρό του γιό, για να τον κοιμίσει (αν και το να διαλέγεις επί χρόνια  ένα παραμύθι για βράδυ, μοιάζει αρκετά με τον γνωστό βραχνά της νοικοκυράς, που πρέπει κάθε πρωί να αποφασίζει τί θα μαγειρέψει). Φυσικά από κάποιο σημείο και μετά αυτές οι στιγμές θα αρχίσουν να ελαττώνονται, ώσπου να τελειώσουν. Αλλά ο "παραμυθάς" πατέρας θα τις αναπολεί όσο λίγα ίσως άλλα πράγματα από τη ζωή του.
   Έτσι το ξεκίνησα από επιθυμία να συνεχίσω να έχω ένα παραμύθι να πω στον δικό μου γιό σε κάμποσα χρόνια, κι ας θα έχει πλέον ενηλικιωθεί. Γιατί όμως ήθελα κάτι τέτοιο; Ίσως γιατί δεν έχω κάτι άλλο να του αφήσω; Ίσως για να έχει κάτι, που αν εγώ εκλείψω πρόωρα (συνήθης φόβος των γονιών), να μπορεί αυτό να "δουλεύει" στη θέση μου; Ή μήπως βαρέθηκα να λέω τα ίδια και τα ίδια παραμύθια (σαν τη νοικοκυρά που μαγειρεύει τα ίδια και τα ίδια πέντε - δέκα φαγητά); Ή μήπως ήθελα απλώς να ακούσω εγώ μια ιστορία σαν κι αυτή, την οποία επειδή δεν μπορούσα να τη βρω έτοιμη κάπου αλλού, αναγκάστηκα να την γράψω ο ίδιος;  Ή μήπως όλα τα παραπάνω είναι προσχήματα και στην πραγματικότητα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας στις χιλιάδες γυναίκες που ψάχνουν έναν άντρα σαν κι εμένα (και δεν τον έχουν βρει ακόμα); Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
  Άρχισα λοιπόν να το δοκιμάζω για την πλάκα μου, χωρίς να νιώθω συγγραφέας  και ίσως χωρίς καν σκοπό να το τελειώσω. Αλλά αυτό "πήγε" από μόνο του και μια ωραία μέρα βρέθηκε ολοκληρωμένο. Κάποιοι φίλοι από τον χώρο του βιβλίου μού είπαν ότι είναι συγκριτικά καλύτερο από αρκετά που κυκλοφορούν (και μάλιστα καταξιωμένων συγγραφέων, όπως λ.χ. η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ή ο γέρων Παϊσιος), ότι ίσως ενδιαφέρει κι άλλους εκτός από εμένα κι ότι ίσως θα άξιζε να κάνω μια προσπάθεια να το εκδώσω.  
   Έτσι το έριξα στη θάλασσα κι ό,τι απογίνει. Ούτως ή άλλως ο σκοπός του έχει ήδη εκπληρωθεί αρκετά πιο πριν (βέβαια αν βγει και κάνα φράγκο, εποχές που είναι...).
    Θοδωρής  Λαμπρόπουλος

  YΓ. Μπορώ πάντως να καυχηθώ με -σχετική- ασφάλεια για μια πρωτοτυπία: πιθανότατα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως όπου ο Καστοριάδης αποκτά και μυθιστορηματικές αναφορές στο πρόσωπό του, εκτός από τις μέχρι σήμερα βιβλιογραφικές.
             


 

(Ενημέρωση 5/2/2014: το "soundtrack" όπως το ζήτησε ο φίλος Κλείτωρ)Πού γυρνάει:

Κεντρική διάθεση: εκδόσεις Bookstars (Αθήνα, Ελαιών 34, Τ.Κ. 14564, Νέα                                                             Κηφισιά )
Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Αθήνα, Ακαδημίας 65, Τ.Κ. 106 78)
Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία (Αθήνα, Γραβιάς 3-5, Πλατεία Κάνιγγος                                       / Θεσσαλονίκη, Λ. Νίκης 3, Παραλία / Πάτρα, Γεροκωστοπούλου                        31-33, Πλατεία Γεωργίου)
Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη (Αθήνα, Πανεπιστημίου 15 -Κεντρικό)
Βιβλιοχώρα (Βιβλιοπωλείο, Αθήνα, Χαριλάου Τρικούπη 49)
Βιβλιοπωλείο Bookworld (Αθήνα) ,  Ελβετίας 17, Τ.Κ. 153 42, Αγία Παρασκευή
Βιβλιοπωλείο Ζαφειρίου (Αθήνα)  Πατρόκλου 77, Πετρούπολη
Βιβλιοπωλείο Πυξίδα (Θεσσαλονίκη, Πατριάρχου Ιωακείμ 2)
Περιζήτητο  (ηλεκτρονικό κατάστημα)
E books (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Αλατσάτων 1 & Θηβών, Αιγάλεω, Αθήνα)
Big book (Βιβλιοπωλείο, Α. Δοκιμάκης & ΣΙΑ ΟΕ, Καντανολέων 4, ΤΚ 712 02                  Ηράκλειο, Κρήτη)
Captain book (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο)
Βιβλιοπωλείο Ψαράς (Θεσσαλονίκη, Φιλικής Εταιρείας 39, Τ.Κ. 54621)
The Arts Bookstore (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Αριστοτέλους 21, Αιγάλεω,                                   Αθήνα)
Αναγνώστης books (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Χαλκοκονδύλη 24-26, Αθήνα)
Prosperus (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο)
Books In Greek (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Δημοκρατίας 9, Τ.Κ. 166 73
                      Αθήνα)
Lifestyle Books (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο)
Shopbay  (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Ηφαίστου 31 Γλυφάδα, Τ.Κ. 16674,                       Αθήνα)
Paperbook Land (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Γ. Κεδρηνού 81, Τ.Κ. 11522                                  Αμπελόκηποι, Αθήνα)
Books 2 U  (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο)
Allbooks  (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Θεσσαλονίκη)
Greek Books (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Αθήνα)
Αριστοτέλης (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Αθήνα, Πανεπιστημίου 34)
Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, Αθήνα ( Ηρακλειδών 22, Θησείο)
Βιβλιοπωλείο Κηρήθρες (Τρίκαλα) 
THE BOOKSTORE AΝΤΙΠΟΛΙΣ  (Kατ/μα 1: Λ. Κηφησίας 135 & Λάμψα 1 / Kατ/μα
                                           2: Μεσολογγίου 47, Νέα Ιωνία)
Look At Me (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο) 
Bookbazaar (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Κύπρος)
Papyroc (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Μέγαρα)
Οδύσσεια Books  (Λυκαβηττού 20, Αθήνα)
Athens Book Shop
Biblioland
Βιβλιοπωλείο Πυγμαλίων (Αργυρουπόλεως 9, Τ.Κ. 55236, Πανόραμα Θεσσαλονίκης)
Βιβλιοπωλείο Πύρινος Κόσμος (Ιπποκράτους 16, 106 80, Αθήνα) 
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου (Αθήνα, οδός Στουρνάρη
Βιβλιογνώση (Σόλωνος 100, 10680 Αθήνα)
Bookland (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο) 
Cosmote books 
Books gr
Bookstation (Πανιωνίας 20 Γλυφάδα, Αθήνα)
Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, (Τρεμπεσίνας 12 Βέροια)
Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Βιβλιοπωλεία Public
Βιβλιοπωλείο / μουσικός οίκος Νάκα  
                     8 σχόλια:

 1. εξαιρετικό! το ρούφηξα! (..αλλά ο αργύρης πήγε στράφι-τσάμπα και βερεσέ! κρίμα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος και πιο επικίνδυνος αν συνέχιζε να αλητευει{γνώμη μόνο ως θέμα για συζήτηση εδώ})
  Κλείτωρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και μια παρουσίαση από τον Μανώλη Νταλούκα:
  http://freedomgreece.blogspot.gr/2013/06/it-s-not-only-rock-and-roll.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Η αφήγηση εκτυλίσσεται στα πρότυπα «ταξιδιωτικών» συγγραφέων όπως ο Ρόμπερτ Πήρσινγκ (Το Ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέττας), ή ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, όπου η μυθιστορία συνυπάρχει και εναλάσσεται με το φιλοσοφικού τύπου δοκίμιο."

  Το τελείωσα χθες. Και θα έλεγα ότι "η αφήγηση εκτυλίσσεται" σαν κλασικό ροκ τραγούδι: προκλητικά "ασεβές", απρόβλεπτο, (αυτο)σαρκαστικό, τρυφερό.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε επόμενη έκδοση (αν υπάρξει), αυτό θα μπει στο οπισθόφυλλο...

   Διαγραφή
 4. Άλλη μια κριτική:
  http://kleitor.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/tebeyv+%28%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%A4%CE%A9%CE%A1%29

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαρητήρια για το εξαιρετικο σου βιβλίο. Μετά από λίγο καιρό πήρα και διάβασα (και πρότεινα παντού όπως έκανα και για το δικό σου βιβλίο σε συγγενείς και φίλους) και το εκπληκτικό βιβλίο του Πήρσιγκ, το οποίο είχες στο οπισθόφυλλο ως σημείο αναφοράς.

  Ένα μικρό αφιέρωμα από εμάς, στο antidras, με όλη την εκτίμηση:
  http://antidras.blogspot.gr/2015/03/its-not-only-rock-and-roll.html
  Και στο "εναλλακτικό μας τσαρδί" ή "προσωπικό μας ιπτάμενο δίσκο", όπως λέει χαριτολογώντας ένας φίλος:
  http://antidras.blogspot.gr/2015/03/its-not-only-rock-and-roll.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα αμήχανο "σ' ευχαριστώ", φίλε (τί άλλο να πώ;).
   Όσο για το βιβλίο του Πήρσινγκ δεν είναι απλώς mind expanding (όπως έλεγαν στα τέλη των '60s, που άρχισε να γράφεται) αλλά mind exploding. Από εκείνα που ΔΕΝ πρέπει να τα διαβάσεις πριν οδηγήσεις, ή και απλώς πριν βγεις στον δρόμο... Εγγυημένα.

   Διαγραφή
 6. Χαιρομαι πολυ που μαλλον εστω και αργα...σας ανακαλυψα! Περιπλανηθηκα γενικα στο μπλογκ......πολυ ωραια θεματα και τοποθετησεις. Καλη συνεχεια.Εγω εχανα τοσο καιρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή